Pre Loader

(Αφιερωμένο στις τολμηρές)

Ζούμε από στιγμές. Ο εαυτός μας, αυτό που είμαστε, είναι στιγμές. Υπάρχουμε χάρη σε μια μικρή τυχερή στιγμή… Κατά μία έννοια τόλμη είναι αυτό που ψάχνουμε για να γεμίσουμε τις στιγμές μας…

Βγαίνεις έξω, ξεκινάς να παρατηρείς τα μικροσκοπικά πράγματα γύρω σου και σου φαίνονται ξαφνικά τεράστια. Βλέπεις επιτέλους αυτό που σου ξεφεύγει. Εκείνο το χαμόγελο της Στέλλας που θα σε καλωσορίσει, ή του συγχωριανού που θα σε φιλέψει με την γνωστή κρητική του ευγένεια , τον διπλανό σου στη στάση του ΚΤΕΛ που σου χαμογελά, την ώρα που επιβιβάζεσαι για μια βόλτα στα γύρω χωριά ή στα Χανιά, το αγαπημένο σου τραγούδι που έπαιξε απροσδόκητα στο ραδιόφωνο αν οδηγείς πάνω στον λόφο, τις τρεις μικρές ταβέρνες και το μικροσκοπικό μπακάλικο που για χάρη σου οι έγιναν οι εθελοντές από το χωριό, την Λεύκη, την γάτα της Sharon , που ήρθε και κάθισε για λίγα δευτερόλεπτα στα πόδια σου, ή εκείνο το κύμα γαλήνης και μεγαλείου όταν αντικρίζεις πάνω από τον ψηλό λόφο τη μοναδική πανοραμική θέα προς όλο τον κόλπο της Σούδας και τα Λευκά Όρη, με τις κοιλάδες και τους καταπράσινους λόφους.

Θα τα θυμάσαι όλα αυτά τα μικρά… όσα χρόνια και να περάσουν… Θα τα θυμάσαι μαζί με την τολμηρή εκείνη απόφαση που πήρες και τελικά έκανες την αίτηση για να μιλήσεις, κάτι σαν να πήδηξες απ’ τον πανύψηλο εκείνο βράχο, κοντά στα εφτά μέτρα, και τώρα ακόμα θυμάσαι την αδρεναλίνη και περηφανεύεσαι για το κατόρθωμά σου…

Την τόλμη που χρειάστηκε για να μαζέψεις όσο θάρρος έκρυβες μέσα σου και κρύβοντας το τρέμουλο στη φωνή σου, μέσα από την θέληση σου και μια επιτυχημένη τεχνική καθοδήγηση, να “Φανερώσεις” την ιστορία σου στον κόσμο, να “Φανερωθείς”.

Η τόλμη είναι αυτό που ψάχνεις για να γεμίσεις τις στιγμές σου… και εσύ είσαι τολμηρή !

Στον γραφικό και ήσυχο Δράπανο, που λόγω της γεωγραφικής του θέσης, της όμορφης θέας που προσφέρει, του ιδανικού ξηρού κλίματος και της κοντινής απόστασής του από άλλα χωριά και την θάλασσα, αποτελεί πραγματικά ιδανική τοποθεσία -έως και πηγή έμπνευσης για να χαλαρώσεις και επαναπροσδιορίσεις την σχέση σου με τον εαυτό σου , με όλα εκείνα τα μικρά που ξαφνικά φαίνονται ουσιώδη, με τους γύρω και με τη φύση.

Στον καταπράσινο Αποκόρωνα Χανίων, το παραδοσιακό χωριό Δράπανος, μέρος της κοινότητας του Κεφαλά, απέχει 25 λεπτά οδικώς από την πόλη των Χανίων. Ένα όμορφο χωριό, που σιγά-σιγά αναπτύσσετε. Για τους ταξιδιωτικούς οδηγούς το πιο σημαντικό του αξιοθέατο είναι ο φάρος στο Ακρωτήριο Δράπανο, που κατασκευάστηκε το 1864 από τη Γαλλική Εταιρεία Φάρων και ακόμη στέκεται σε πολύ καλή κατάσταση σε υψόμετρο 50μ, στην κόψη ενός κατακόρυφου γκρεμού. Βρίσκεται περίπου 26km ανατολικά των Χανίων και 2km βόρεια του Κόκκινου Χωριού, δίπλα στο εκπληκτικό υποθαλάσσιο σπήλαιο των Ελεφάντων, πολύ αγαπημένος προορισμός για υποβρύχιες καταδύσεις.

Για τη Sharon Lawlor-Jackson, ο Δράπανος έγινε το κέντρο -απόκεντρο του πολύβουου κόσμου της. Το σημείο που συσσώρευε κάθε γήινη θετική και κοσμική ενέργεια γύρω από τους γκρι μεγαλειώδεις βράχους –όπως η ίδια εξιστορεί-ήταν και ο λόγος που την οδήγησε να εγκατασταθεί και να επενδύσει στην περιοχή.

Ο Δράπανος είναι η πηγή έμπνευσης της Sharon από την πρώτη στιγμή που τον επισκέφτηκε -πόσο ενθαρρυντικό αυτό για εμάς τους Κρητικούς – που ενώ ζούσε και δραστηριοποιούνταν σε μέρη απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς όπως η Τασμανία, η Αυστραλία ή οι Γαλλικές Άλπεις, ! Όχι μόνο να εγκατασταθεί και να απολαύσει μια πρωτόγνωρη ηρεμία αλλά και να μιλήσει -σχεδόν από τους πρώτους 10 χρόνια πριν- για την βιώσιμη επιχειρηματικότητα και την εταιρική υπευθυνότητα.

Τόλμησε και μέσω της “ European Sustainability Academy — Crete“, της Ακαδημίας που ίδρυσε , παρέχει προγράμματα κατάρτισης και ανάπτυξης για παγκόσμια στελέχη και ηγέτες — ειδικά εκείνων των εταιρειών που αποσκοπούν στην προσθήκη βιώσιμης προοπτικής στην ατζέντα τους, τοποθετώντας το μικρό χωριό στον παγκόσμιο χάρτη. Μέσα σto κτήμα από ελιές και χαρουπιές, με τα βότανα και τα αγριολούλουδα της κρητικής γης διάσπαρτα στα πόδια σου , το βιοκλιματικό και 100% οικολογικό κτίριο της ακαδημίας φιλοξενεί πολλά προγράμματα με εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Στο χωριό ζει μόνιμα, με την οικογένεια της και η Karen Clay-James που είναι και η εξουσιοδοτημένη κάτοχος της άδειας του TEDxDrapanosWomen. Είναι ενεργό μέλος της πολιτιστικής κοινότητας, παίζει κιθάρα και τραγουδά στη σκηνή σε τοπικές εκδηλώσεις και είναι μέλος της τοπικής θεατρικής ομάδας. Αν την γνωρίσεις από κοντά καταλαβαίνεις ότι δεν ήταν πάντα έτσι γι ‘αυτήν. Η Karen θέλει να δώσει στις γυναίκες την ευκαιρία να εμφανιστούν και να ακουστούν.

Όπως η ίδια λέει “η εμφάνιση είναι ένα σχετικά νέο πράγμα για μένα, νιώθω ότι αν μπορώ να ξεπεράσω τη συστολή για να γίνω σίγουρη και να εμφανίσω σε κάθε γυναίκα, δεν θέλουμε όλοι να είμαστε στη σκηνή αλλά δεν θέλουμε να είμαστε και αόρατοι”.

Η Karen θα επιβλέπει το LIVE STAGE, τον ήχο, το φωτισμό και τη διαχείριση σκηνής.

Για σένα ομιλητή, επισκέπτη και ακόλουθε του TEDxDrapanosWomen η μόνη προτροπή είναι να ζήσεις τη στιγμή, να εμπνευστείς και να εμπνεύσεις, να μοιραστείς την εμπειρία σου με τον κόσμο. Να απολαύσεις τη δροσιά και τις μυρωδιές του βουνού γύρω σου, την κρητική κουζίνα και τη μουσική, την απλότητα των ανθρώπων των γύρω χωριών που θα συναναστραφείς και να βιώσεις μια Κρήτη που τολμά και αυτή ως σύγχρονη γυναίκα να επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις της με τον εαυτό της μέσα από στερεότυπα αιώνων, με τους γύρω της και την φύση. Μια Κρήτη που αγκαλιάζει και μονιάζει κοινότητες, φιλοξενεί διεθνείς δραστηριότητες και καινοτόμες πρωτοβουλίες, προσβλέποντας στην Βιώσιμη ανάπτυξη της και την σταδιακή βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της.

Το TEDWomen 2018 με θεματική «Showing up», πραγματοποιείται στις 28–30 Νοεμβρίου στο Palm Springs στην Καλιφόρνια και γιορτάζει τον τρόπο με τον οποίο δυναμικοί και διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, ενδυναμώνοντας παράλληλα ο ένας τον άλλον για να διαμορφώσουν το μέλλον στο οποίο προσβλέπουμε όλοι.

Στο πλαίσιο αυτό, η European Sustainability Academy — Crete διεξάγει το TEDxDrapanosWomen, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με την κεντρική διοργάνωση του TEDWomen2018 στο Palm Springs.

Το TEDxDrapanosWomen “ShowingUp” δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί χωρίς τον ενθουσιασμό και την δέσμευση των ανθρώπων του, των φίλων και χορηγών του.

Curator : Karen Clay-James -TEDxDrapanosWomen licence holder.
Co – Curator : Magda Katopi -PR and Media Manager TEDxDrapanosWomen.
Venue Management : Sharon Jackson- Founder of The European Sustainability Academy (ESA), the venue for TEDxDrapanosWomen
Programme Info- speakers- tickets : http://www.tedxdrapanoswomen.com/

About TEDx, x = independently organized event
In the spirit of ideas worth spreading, TEDx is a program of local, self-organized events that bring people together to share a TED-like experience. At a TEDx event, TED Talks video and live speakers combine to spark deep discussion and connection. These local, self-organized events are branded TEDx, where x = independently organized TED event. The TED Conference provides general guidance for the TEDx program, but individual TEDx events are self-organized.

About TED
TED is a nonprofit organization devoted to Ideas Worth Spreading, usually in the form of short, powerful talks (18 minutes or fewer) delivered by today’s leading thinkers and doers. Many of these talks are given at TED’s annual conference in Vancouver, British Columbia, and made available, free, on TED.com. TED speakers have included Bill Gates, Jane Goodall, Elizabeth Gilbert, Sir Richard Branson, Nandan Nilekani, Philippe Starck, Ngozi Okonjo-Iweala, Sal Khan and Daniel Kahneman.

TED’s open and free initiatives for spreading ideas include TED.com, where new TED Talk videos are posted daily; the TED Translators Program, which provides subtitles and interactive transcripts as well as translations from thousands of volunteers worldwide; the educational initiative TED-Ed; the annual million-dollar TED Prize, which funds exceptional individuals with a “wish,” or idea, to create change in the world; TEDx, which provides licenses to thousands of individuals and groups who host local, self-organized TED-style events around the world; and the TED Fellows program, which selects innovators from around the globe to amplify the impact of their remarkable projects and activities.

Follow TED on Twitter at http://twitter.com/TEDTalks, on Facebook at http://www.facebook.com/TED or Instagram at https://instagram.com/ted.

 

Πηγή : medium.com

Προτιμήσεις